Nu dat NASA bekend heeft gemaakt dat de Maan helemaal niet zo droog is als wat eerder werd verondersteld, vragen we ons af wat dit betekent voor de plannen van NASA, ESA en de andere agentschappen. In de VS wordt naar aanleiding van het Augustine rapport gesproken over het 'flexibele pad', waarin er raketten en ruimteschepen gebouwd moeten gaan worden voor diverse bestemmingen, waaronder de Maan en de asteroides. Met bericht lijkt het vooral raadzaam om de Maan met een nieuw bezoek te vereren. Het voordeel van water op de Maan is dat water zowel voor de bemanning op het oppervlak als voor hun terugkeer van belang is. Water (in de vorm van waterstof en zuurstof) een belangrijke brandstof component voor een raket, daarnaast kan het water op de maan voor consumptie gebruikt worden. Al dat water hoeft dus niet meegenomen te worden van de Aarde, zodat de hoeveelheid massa en daardoor kosten lager worden.
Wat heeft deze ontdekking voor belang in Nederland? Wel, geleid door TNO is een consortium bezig met het Moon4You programma, waarin een privaat gefinancierd instrument met een van de GLXP deelnemers mee moet gaan vliegen. Dit instrument is vooral bedoeld om de grondstoffen van de Maan in kaart te brengen. Wellicht dat dit project ook een sprong kan maken en mee kan liften met de 'Water op de Maan' ontdekking.
zondag 15 november 2009
Water op de Maan!
NASA heeft met de missie LCROSS een tweede trap van een raket op de maan laten neerstorten. Na een maand van analyses is bekend geworden dat de plaats van inslag water bevat! [http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROSS/main/prelim_water_results.html]. Geruchten vliegen rond, dat NASA en Google de Google Lunar X Prize prijzenpot gaan verhogen....
Abonneren op:
Posts (Atom)